Kategorier
Okategoriserade

Finansiell trygghet viktigt på aktiemarknaden

Det är inte alla människor som kan och förstår aktiemarknaden. Det var några 20-tal år sedan som ”alla” skulle investera sin pension och bli aktieägare. Det var under en tid när många stora företag gick från att vara statligt ägda men som sedan privatiserades. Det innebar att företagen ville få in fräscha pengar från småsparare. Pengarna kunde då placeras i investeringar, för att företagen skulle gå ännu bättre och ge ännu bättre avkastning till aktieägarna.

Det innebär LEI-kod

En LEI-kod ska göra det lättare för alla inblandade, inklusive myndigheter att följa upp hur handeln med värdepapper har gått till. Detta för att förhindra för kriminella, eller helt enkelt människor med lättare samveten än andra att göra saker som inte är bra för någon annan än dem själva. Människor som har tendens till moralpanik, kanske känner att det går utför för mänskligheten; amoralen sprider sig. Människor är giriga och vill bara tillskansa sig mer och mer pengar. För att förhindra detta och att människor ska få förtroende för värdepappershandeln har man infört en LEI-kod som är till för att man ska få möjligheten att spåra handeln. Det som sker ska gå att spåra och kontrollera i efterhand.

Tvång att registrera LEI-kod

Det har blivit lag på att alla företag som handlar med värdepapper måste skaffa sig en LEI-kod så att man i efterhand kan spåra alla handlingar, alla aktörer så att allt har gått rätt till. På kort tid har det alltså uppstått olika företag som tillhandahåller dessa olika LEI-koder. Beroende på hur man handlar med värdepapper behöver man en LEI-kod som är anpassad efter den nivå som man handlar med aktier eller värdepapper.