Kategorier
Transport

Att sköta sin egen lastning

När det gäller transporter av tyngre gods så är det bra om man kan klara sig själv så gott det går. Därför är det många bilar som är utrustade med sin egen kran för att slippa be om någon hjälp.

Om man kör en kranbil i Stockholm så klarar man det mesta själv gällande lastning och lossning. Kranen brukar vara av en sort som går att fälla ihop och lägga ner bakom förarhytten. Sättet man sköter den på är dels genom knappar på bilen men även genom en styrsats som går att fästa runt midjan på chauffören. Med ett trådlöst system kan sedan chauffören stå på ett tryggt avstånd från lyftet och sköta lastningen och lossningen på ett säkert och godkänt sätt.

Tungt eller lätt?

Vid tyngre lyft med en kranbil så har bilen stödben som går att fälla ut. Det gör att bilen inte riskerar att tippa när den tunga vikten kommer utanför bilen och skapar en obalans. På bilens flak brukar man även ha möjligheter att fästa rör som kan hålla frakten på plats, samt fästen där man kan fästa stroppar som håller i lasten.
Om man kör en bil med kran så ska man, förutom lastbilskort, även ha en licens som gör att man får utföra lyft. Där ingår också en kurs som heter säkra lyft, och som innebär att man vid ett lyft har ansvar för att ingen ska kunna skadas av fallande gods. Varning och avspärrningar är exempel på sådant som ingår.